Jean Sibelius: On hanget korkeat nietokset

säv. Jean Sibelius
san. Vilkku Joukahainen

Vilkku Joukahainen

Viisi joululaulua, op. 1 on sävelletty aikavälillä 1897–1913. Sibeliuksen sävellystuotannossa joululauluilla on erityisasema: ne on sijoitettu hänen sävellysluettelossaan opusnumeroon yksi. Nimellä Julvisa julkaistuja lauluja on myöhemmin alettu nimetä alkusanojen mukaan. Opuksen laulut on sävelletty Sakari Topeliuksen alkujaan ruotsinkielisiin runoihin, paitsi laulu nro 5 On hanget korkeat nietokset, jonka sanat on kirjoittanut haminalainen kansakoulunopettaja Vilkku (Wilkku) Joukahainen opiskellessaan Sortavalan seminaarissa. Runo on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1901 Joulupukki-lehdessä. Sibelius on saattanut löytää runon sieltä tai jostain muusta julkaisusta.

Sosiaaliministeri Vilkku Joukahainen (kolmas oikealta, ikkunan edessä) professori Vennolan II hallituksen (1920–1922) jäsenenä. 

Joukahainen toimi kansakoulunopettajana, lehtimiehenä, tuli valituksi kansanedustajaksi maalaisliiton listoilta ja oli kolme kertaa ministerinäkin. Hän kirjoitti myös Sakari Pyysalo -nimellä runoja ja kaksinäytöksisen näytelmän Tuomas Ronkainen. Historian lehdillä hän on jäänyt elämään tämän yhden joululaulun sanojensa myötä.

Sibelius sävelsi laulun perheen asuessa Keravalla (josta Sibeliukset muuttivat Ainolaan syksyllä 1904) perheen omaan käyttöön. Aino-äiti opetti laulun salaa tyttärilleen, jotka lauloivat sen jouluaattona yllätyslahjana papalle, kuten lapset isäänsä kutsuivat. Laulusta tuli sittemmin Sibeliuksen perheen jouluperinne. Joulunvietto saattoi alkaa, kun säveltäjämestari istui pianonsa ääreen säestämään yhteislaulua On hanget korkeat nietokset.

Sibelius pianonsa ääressä 1900-luvun alussa. (Museovirasto)

Lähteitä ja lisätietoja: