Osmo Jämsä: Pyhä yö

säv. Osmo Jämsä
san. Yrjö Jylhä

Kiirastuli on runoilija Yrjö Jylhän tunnetuin runokokoelma. Se julkaistiin välirauhan aikana vuonna 1941. Runot käsittelevät inhimillisyyttä sodan kauheuksien keskellä, sotaa edeltävää ja sodanjälkeistä aikaa.[1] Jylhä oli mukana talvisodassa komppanianpäällikkönä Taipaleen lohkolla, ja runoilijan omat kokemukset näkyvät runoissa[2]. Vuonna 1951 julkaistiin lyhennetty ja Erkki Tantun kuvittama painos[3].

  • Yrjö Jylhä: Kiirastuli: runoja rauhan ja sodan ajoilta. Otava, 1941.
  • Yrjö Jylhä: Kiirastuli. Kuvittajana Erkki Tanttu. Otava, 1951.

Kokoelman tunnettuja runoja ovat muun muassa jouluruno Pyhä yö, joka on illuusio jouluevankeliumista. Kirvesmies Joosepille ja tämän vaimolle Marjatalle syntyy jouluna poikalapsi, ja Jooseppi muiden sotilaiden kanssa rintamalla hiljentyy joulua viettämään:

“Ja Suomen korpien yllä hohti / nyt tähti suurempi muita, / ja me kaikki käännyimme sitä kohti, / ja meidät kaikki se kotiin johti, / se tähti suurempi muita.”

Runo kokonaisuudessaan sekä sen kirjoittamisesta rintamaolosuhteissa lisää tietoa esim. täältä: maanpuolustus.net

Tähän Yrjö Jylhän puhuttelevaan runoon ovat tehneet mieskuorosovitukset mm. Osmo Jämsä sekä Mikko Sidoroff.

Osmo Jämsä on vuonna 1943 syntynyt musiikkimies. Hän valmistui kansakoulunopettajaksi v. 1966. Vuonna Musiikkiopintojaan hän täydensi Sibelius-Akatemiassa saaden koulutusta musiikinopettajaksi, kanttori-urkuriksi ja trumpetistiksi. Lisäksi hän on johtanut Helsingin kauppakorkeakoulun mieskuoroa ja ollut Klemetti-opiston kamarikuoron laulajana Harald Andersenin aikana. Jämsän sävellyksessä Jylhän runo saavuttaa uhkaavan ja toisaalta herkän rintamatunnelman myös musiikillisesti.

Laulun Ystävät esitti Osmo Jämsän Pyhä Yö -teoksen ensimmäisen kerran 1.12.2015 Maarian kirkossa säveltäjän ollessa konsertissa läsnä.