Mieskuoro Laulun Ystävät itsenäisyyspäivän tapahtumissa

Kuoron syntyajatuksena oli vahvasti isänmaallisuus aikana, jolloin elettiin vielä tsaarinvallan aikaa. Tämä näkyi ja kuului myös ohjelmistossa. Laulettiin rohkeasti vaikkapa Wagnerin Sotalaulua, Kajanuksen Sotamarssia tai Sibeliuksen Sydämeni laulua.

Isänmaallisella ohjelmistolla oli käyttöä jo 1920 luvulla mm. Akatemisen Karjalaseuran (AKS) tilaisuuksissa. Hiukan myöhemmin tulivat mukaan Turun Reserviupseerikerhon järjestämät tilaisuudet Palokunnan talolla (VPK) tai  Teatteritalolla. Tätä aikaa seurasi jakso, jolloin mukaan tulivat Turun Kansallisseura ja Turun kaupunki.Vuonna 1980 heräsi ajatus kuoron oman Isänmaallisen juhlan järjestämisestä. Puuhamiehinä olivat laulajat Leonard Lindberg ja Harri Tikkala. 

Juhla järjestettiin ja lukuisat kertoja  konserttisali täyttyi kuulijoista kuulemaan ja näkemään LY:n lauluesityksiä. Lisänä juhlissa oli juhlapuhe sekä LY:n stipendien jako. Eipä tarvitse hävetä näitä nimiä! Joukossa on ollut ketään väheksymättä kenraaleista yliopiston rehtoreihin tai taiteilijoista suomalaisesta oopperatähdestä Päivi Nisulasta kansainväliseen pianistiin Henri Sigfridsoniin.

Viime vuosina Laulun Ystäville on annettu mahdollisuus osallistua kaupungin isänmaallisessa juhlalassa Sibeliuksen Finlandia-esitykseen. Hieno kokemus sekin.Mutta ei tässä kaikki. On kulunut 40 vuotta siitä, kun Laulun Ystävät on ollut mukana Sankarihaudalla omalla panoksellaan. Tämä tilaisuus on ollut ja tulee olemaan yksi tärkeä osa kuoron vuosittaisessa tapahtumaketjussa. ”Oi, kallis Suomenmaa” – tilaisuuden yksi vakiolauluista lauletaan vahvalla isänmaallisella tunteella myös vuonna 2016. Mukaan tulevat kaikki laulajat vanhimmasta nuorimpaan – tehtävä on kunniatehtävä Mieskuoro Laulun Ystäville ja tietysti jokaiselle kuorolaiselle.

Kuorossa on monta laulajaveljeä, jotka ovat omalla panoksellaan olleet mukana tilaisuuden järjestelyissä. Yksi heitä on Jorma Sundvall, joka muisteli tapahtumia kuorolaisille lähettämässään kirjeessä seuraavasti:

Alkuaikoina laulajia osallistui sotilaskodin kahvitilaisuuteen vain muutamia ja tilaisuudessa laulettiin pari joululaulua. Aikojen saatossa se on kasvanut nykyiseen muotoonsa.Reserviupseerit juhli aikanaan itsenäisyyttä 6.12. iltajuhlan merkeissä Turun Linnassa ja siinä juhlassa koko kuoro kävi laulamassa vuosia, joiden aloitusajasta ei minulla ole tietoa. Juhlat loppuivat 1990-luvun lopulla kustannussyistä. Tilalle tulivat juhlat itsenäisyyspäivän aattona 5.12. Ollessani TRU:n puheenjohtajana vuosina 2000-2002 järjestimme nämä juhlat Upseerikerholla siten, että ne alkoivat sen jälkeen, kun LY:n isänmaallinen juhla oli päättynyt. Tämä oli suosittu tapa, mutta se kärsi siitä, että LY:n konsertin päättymisen ja TRU:n juhlan alkamisen ajoitus aiheutti suuria vaikeuksia. Niistä yhteiskuvioista luovuttiin ja nykyään käymme laulamassa TRU:n juhlassa pienellä kokoonpanolla.  Näin teemme tänä vuonnakin. Mutta Sankarihaudalla ja sotilaskodissa olemme täydellä vahvuudella.

Ystävällisin terveisin Jorma Sundvall

Isänmaallinen konsertti Sigyn-salissa yhdessä Laivaston soittokunnan kanssa.
Kuoro siirtyy kulkueena sankarihaudoille.
Sankarihaudoilla lauletaan perinteiset isänmaalliset laulut.
Sankarihaudoilla käynnin jälkeen on tullut perinteeksi, että Turun Reserviupseerit ry tarjoaa osallistujille kahvit Heikkilän sotilaskodissa.

Turussa 5.12.2016
@Herkko Rautakorpi