Konserttia, juhlaa ja kohti uusia seikkailuja

Jos et ole koskaan laulanut tuhannen miehen kuorossa islantilaisia kansanlauluja, niin kehotan ehdottomasti kokeilemaan. On nimittäin melkoisen mieleenpainuva kokemus.

Lauantai oli virallinen konsertti- ja juhlapäivä. Kello yhdestätoista lähtien Harpan komeat salit ja pitkät käytävät täyttyivät kuorolaisten omista konserteista ja esiintymisasuisista mieslaulajista. Esiintymisasut vaihtelivat sveitsiläisistä polvihousuista opiskelijakuorojen frakkeihin – mallia joulukuusi vappukoristeilla – ja laulut Schubertista pohjalaisiin kansanlauluihin. Jokaiselle kuorolle oli annettu puoli tuntia aikaa esitellä osaamistaan. Laulun Ystävät esiintyi Norðurljó-salissa laulaen perinteistä suomalaista mieskuoromusiikkia monilukuisalle yleisölle. Itse bongasin muista saleista mm. Akademiska Sangföreningenin sekä liki satapäisen ja tasan satavuotiaan Karlakórinn Fóstbræðurin esitykset ja totesin pohjoismaisen mieskuorolaulun tason sangen korkeaksi.

Iltapäivällä, kaikkien kuorojen yhteisissä harjoituksissa, juhlakonsertin johtajat Árni Harðarson and Robert Sund yrittivät muutamassa tunnissa saada tuhat äijää kuulostamaan yhdeltä soittimelta. Ei lainkaan helppo tehtävä, mutta miesten hurjalla ammattitaidolla sekin onnistui ällistyttävän hyvin. Treenien lopuksi lauma kuulosti jo kuorolta.

Itse illan konsertti oli ainakin laulajalle unohtumaton elämys, eikä yleisökään kylmäksi tainnut jäädä. Konserttitalon suurimpaan ja mielestäni kauneimpaan saliin oli järjestäjien tarkan kaavan mukaan sommiteltu kaikki melkein kolmekymmentä kuoroa – ja saundi oli sen mukainen. Fortet olivat varmasti fortissimoita ja pianissimoihinkin saatiin syvää sävyä. Konsertin lopuksi yleisöstä löytynyt Islannin presidentti vielä kiitti järjestäjiä ja kuoroja johtamalla yleisön ja esiintyjät hurraahuutoihin. Kuorot vastasivat laulamalla presidentille syntymäpäiväonnittelulaulun. Tunnelma oli liioittelematta katossa – ja Harpan katto on tosi korkealla.

Konsertin jälkeen pitää olla juhlat. Konserttitalon aulassa esiintyjät, avecit ja kutsuttu juhlaväki naposteli islantilaisia herkkuja ja lipitteli viiniä järjestäjien pitäessä puheita ja jakaessa pranikoita, standardeja ja muita lahjoja toisilleen ja vierailevien kuorojen edustajille. Myös ministerien puheita kuultiin, onneksi islantilaiset poliitikot osaavat lyhyesti puhumisen taidon. Musiikista vastasi jousikvartetti, paikallinen maailmanluokan sopraano, kvartettikilpailun voittanut baselinpoikien polvihousukvartetti ja myöhemmin illalla jazzbändi. Samaan aikaan Ruotsissa Ukraina voitti Euroviisut.

Ei vähiten matkanjohtajan yllätykseksi, koko kuoro seuralaisineen oli hotellin aulassa sunnuntaiaamuna klo 4.15. silmät kirkkaina valmiina aloittamaan kotimatkan. Icelandair ja paikalliset lennonjohtajat tarjosivat Laulun Ystäville vielä mahdollisuuden minikonserttiin lähtöportilla ja parilla tunnilla pidennetyn kotimatkan. Seuraava Laulun Ystävien matka kohdistuu jo vielä ennen kesälomia Luvialle paikallisen mieskuoron vieraaksi ja varma huhu kaupungilta kertoo, että LY:n johtoportaassa on jo tarkasti tutkittu Tanskan karttaa ja ensi vuoden kalenteria.

@Timo Ahonen