Islanti on hauska maa

Torstai oli kiertoajelupäivä. Perinteinen tapa kiertää Islannissa on nk. Golden Circle, jossa reilun kuuden tunnin ajeluun saadaan mahdutettua mannerlaattojen sauma, järjettömän upea vesiputous ja maasta suihkuavaa kiehuvaa vettä. Tämä on tuskin mahdollista muualla kuin Islannissa.

Oppaaksi saimme suomea (ja tietysti kaikkia muitakin pohjoismaisia kieliä puhuvan) loistavan toimittaja-kirjailija-matkaopas Guðrún Helga Sigurðardóttirin. Paitsi kiertoajelukohteista, Guðrún kertoili meille myös islantilaisesta elämästä, kuten kolmestatoista joulutontusta, paikallisesta terveydenhoidosta ja skyristä. Guðrún myös laulatti ja hänelle tietysti myös laulettiin.

Þingvellirin kansallispuistossa ihmeteltiin Eurpoopan ja Amerikan mannerlaattojen saumaa ja vanhaa käräjäpaikkaa. Näimme bussin ikkunasta myös Islannin suurimman järven, yli 100m syvän, kirkasvetisen Thingvallavatnin. Kuka tiesi, että Islannissa on järviäkin? Toinen pysähdyskohteemme oli Gullfossin huikea vesiputous jossa vettä tippuu toistasataa kuutiometriä sekunnissa parinkymmenen metrin korkeudesta. Sangen vaikuttavaa.

Oudoin paikka kierroksella oli kuitenkin viimeinen pysähdys eli Haukadalurin geoterminen alue. Alueella sijaitsee useita kuumia lähteitä josta pulppuaa, tai joskus suihkuaa, maan pinnalle kieuhuvaa vettä. Siis maan sisästä tulee kiehuvaa vettä. Todella outoa, mutta näppärää islantilaisille jotka voivat lämpimän veden luovuttamalla energialla esim. kasvattaa banaaneja ja lämmittää kylpylöitä.

Kiertoajelulta ehti vielä iskuryhmä edustamaan virallisissa avajaisissa Harpassa, loput jalkaantuivat metsästämään ravintoa Reykjavikin keskustasta. Reykjavik onkin kiva kaupunki. Paljon ravintoloita, baareja, hauskoja taloja ja (kuulemma) hienoja museoita. Kaikki on kävelymatkan päässä ja kävellessä ei pääse nenä palamaan tai hiki yllättämään (+8C ja pilvistä).

Perjantaina ryhmä lataantui kukin omalla tavallaan lauantain laulukeikkoihin, osa harjoitteli, osa tutustui kaupunkiin ja jotkut osallistuivat kvartettikilpailuun (ks. Ilkan kirjoitus) ja kuka mitäkin. Tämän blokkauksen kirjoittaja kävi kokeilemassa yhtä Reykjavikin alueen discgolfradoista, jossa väylät olivat lyhyitä, mutta avoimia.

@Timo Ahonen