Islannin matkaan valmistautumisesta ja lauantaitreenistä

Ison kuoron matkavalmisteluihin kuuluu paitsi tolkuton määrä käytännön järjestelyjä eli busseja, lentoja, hotelleita ja kissa ties mitä muuta, myös luonnollisesti laulettavan matkaohjelmiston valinta ja harjoittelu. Islannin matkalle isännät, eli kuorofestivaalin järjestäjät, ovat helpottaneet tätä työtä valitsemalla paikalle tuleville kuoroille liudan pakollisia ja vapaaehtoisia lauluja etukäteen tutustuttavaksi ja harjoiteltavaksi. Valitut laulut lauletaan lauantaina 14.5. juhlavassa yhteiskonsertissa upeassa Harpa-konserttisalissa Reykjavikissa Árni Harðarsonin ja Robert Sundin johdolla.

Järjestäjien valitsemat kappaleet ovat enimmäkseen perinteisiä pohjoismaalaisia mieskuorosävellyksiä. Muutama laulu on siis jo kaikille suomalaisille tuttua Sibeliusta ja pari muutakin ainakin joskus kuulunut LY:n ohjelmistoon. Uudempaa tuttavuutta tarjotuissa tusinassa ovat mm. islantilaiset kansanlaulut, joiden sanoistakin on hieman tuskallista saada selvää. Hienoja teoksia toki kaikki tyynni, eli kyllä täällä pohjolassa osataan kuoromusiikkia(kin) tehdä.

Viikoittaisten harjoitusten yhteydessä pidettyjen lyhempien harjoitusten lisäksi matkakuoro-osasto kokoontui huhtikuisena lauantaina aamuvarhain (klo 10) Laulusalille leireilemään ja käymään läpi sekä oman puolen tunnin settinsä että yllä mainitun yhteiskonsertin lauluja. Oma pienoiskonserttimme Reykjavikissa tulee koostumaan samoista kevätsävyisistä reippaista ralleista jota esitämme Turussa Taidemuseonmäellä vappupäivänä klo 11. Tervetuloa kuuntelemaan! 

Matkaan lähtevään kuoroon on valikoitunut mukavan tasapainoinen kokonaisuus kaikkia stemmoja, ja se mitä jotkut stemmat ehkä vähän määrässä hävisivät, niin laadussa voittivat. Niinpä haasteellisetkaan kuorolle uudet teokset eivät tuottaneet ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, vaan korkeintaan hieman itkua ja hammasten kiristystä. Noin neljän tunnin tiukan takomisen jälkeen laulut olivatkin siinä kunnossa, että taiteellinen johtaja Juha Järvinen uskalsi hyvillä mielin päästää miehet lauantain viettoon. Yksityiskohtien hiomista jatkamme vielä muutaman kerran maanantaisin, jonka jälkeen Laulun Ystävien Islanti-matkakuoro on hyvinkin valmis Harpa-salin arvokkaaseen juhlakonserttiin. 

@Timo Ahonen