Laulun Ystävät matkustaa

Tällä tarkoitetaan tulevaisuutta – matkaa satujen saarelle Islantiin mieskuorotapahtumaan. Mutta on sitä aiemminkin matkustettu, joskus lähelle ja joskus kauaksi. Kuorolaisten mielestä lähes parasta kuoroelämässä on matkustaminen – tämä on todettu monissa kyselyissä ja tietysti kuorolaisten jutuissa. Ja jutut paranevat, mitä pitempi aika matkoista on. Osattiin sitä jo 1900-luvun alussa

Mennäänpä ajassa lähes sata vuotta taaksepäin. Laulajan mielialaa kohotettiin matkoilla, ensin lähiseuduille kuten Paimioon, Naantaliin ja Loimaalle. Ensimmäiset kuoromatkat tehtiin autoilla tai junalla. Vuonna 1925 kuoron matka suuntautui Viipuriin ja se oli jo todellinen matka.

1940-luvulla kuoron keskuudessa virisi keskustelu ulkomaanmatkasta – aivan oikeasta konserttimatkasta Suomen rajojen ulkopuolelle. Kuoron aiempi taiteellinen johtaja Immu Ilmari Kalkkinen oli kovin varauksellinen suunnitellun matkan suhteen: ”Matkalle ei kannata lähteä, jos laulutaitoa ei ole riittävästi”. Niinpä hän itse tuli valmentamaan kuoroa, kun päätös Göteborgin matkasta oli hyväksytty. Vuonna 1947 tehty matka onnistui hienosti – siitä kiitos matkan järjestäjille ja taiteelliselle johtajalle Pentti Kärkkäiselle.

Ulkomaille suuntautuneita matkoja

Kotimaan konserttimatkoja väheksymättä jokaista laulajaa on kiinnostanut ja kiinnostaa matkat ulkomaille. Mieskuoroelämässä matkat luokitellaan A- ja B-luokan matkoiksi – mieskuorolaiset tietävät, mitä sillä tarkoitetaan.

Maantieteellisesti voidaan puhua Euroopan, Amerikan ja Aasian matkoista. Näistä suurin osa on ollut kutsu- tai kuoron omatoimisia matkoja. Joukossa on myös kilpailumatkoja.

Tauno Torpon karikatyyri Laulun Ystävien matkaanlähdöstä.

Eurooppa tullut tutuksi

Vuonna 1988 Laulun Ystävät osallistui kuorokisaan Unkarissa.

Göteborgissa, Turun kummikaupungissa, on käyty levyttämässä Sibeliuksen sävellystuotantoa, mm. Kullervo-sinfonia. Kaikkiaan siellä on vierailtu neljä kertaa.

LY on tehnyt konserttimatkat myös Tanskaan ja Norjaan. Kun Pohjoismaat tulivat tutuksi, matkat suuntautuivat etelään, ensin LY:n ystävyyskuoron TAMin (Eesti Teaduste Akadeemia Meeskoor) vieraaksi Viroon ja myöhemmin Itävaltaan, Saksaan, Unkariin, Israeliin, Ranskaan ja Englantiin, joihinkin maihin useamman kerran.

Näistä matkoista voisi poimia Israelin matkan vuodelta 1977 sekä konserttikiertue Pariisissa vuonna 1994 Kullervoa esittäen – kuorolaisia ja seuralaisia puhuttelevia matkoja.

Vuoden 1977 ulkomaanmatka suuntautui Israeliin.

Amerikan mantereelle

Vuonna 1986 kuoro sai kutsun Kanadaan, Toronton kaupunkiin. Tätä matkaa monet mukana olleet pitävät koko kuoroelämän parhaana. Olihan ohjelmassa Kullervo-sinfonia yhdessä isäntäkuoron kanssa. Kuoron valmennuksesta vastasivat Suomessa Jarmo Kokkonen ja matkan aikana professori Matti Hyökki. Solisteina olivat oopperalaulajat Ritva Auvinen ja Esa Ruuttunen, joka oli mukana myös Pariisissa.

Toinen kaukomatka kohteena Japani

Vuonna 1997 kuoro esitti Japanissa Kullervoa.

Laulun Ystäviä voidaan hyvällä syyllä sanoa Kullervo-kuoroksi – onhan kuoro esittänyt tämän hienon sävellyksen lukuisia kertoja ja levyttänyt sen kaksi kertaa. Yksi Kullervo-esityksistä oli Japanissa Osakassa vuonna 1997. Tämän matkan taustalla oli japanilaisen kuoron vierailu Turussa, jolloin solmittiin ystävyyssiteitä kuorojen kesken. Näin todistettiin, että kuorotoiminta ei tunne rajoja.

Näiltä matkoilta on tuliaisina saatu pysyviä ystävyyssiteitä kuoroihin sekä yksittäisiin laulajiin. Tämän kevään matkakohteena on Islanti, jonne kokoontuu eri maista tuhatpäinen mieskuorojoukko kuorotapahtumaan – jatkoa aiemmin Tartossa vuonna 2012 pidetylle mieskuorotapahtumalle.

Nuotit on jaettu ja haasteet otetaan vastaan – ei yksittäisenä kuorona, vaan suurena mieskuorona.

@Herkko Rautakorpi