Mitä satavuotias Laulun Ystävät tekee juhlakaarensa alla?

Olipa kyseessä mikä kuoro tahansa, perinteistä toimintaa on riittävästi. Mutta kun kuoro täyttää 100 vuotta, tilanne on toinen.

Toimintaa 01.01.2014–14.9.2014

Totta kai Mieskuoro Laulun Ystävät ottivat perinteisesti vastaan vuoden 2014 Tuomiokirkon portailla Laivaston soittokunnan kanssa. Tämä kuoron vuonna 1922 perustama hieno tapa on osa turkulaista kulttuuriperintöä.

Kun vuosi on saatu alulle, valmistaudutaan perinteiseen vuosijuhlaan, joita on vietetty lähes kuoron perustamisvuosista alkaen. Ensimmäisissä säännöissä tälle tapahtumalle määriteltiin tarkka päivämäärä – helmikuun 21 päivä. No, siitä on lipsuttu melko varhaisessa vaiheessa.

Tämän vuoden järjestäjänä oli stemmoista kakkostenori. Se kunnioitti juhlavuottamme perustamalla kuoron vanhan kaavan mukaan Walfrid Wahlroosin johdolla.

Koska kuoro oli taas uudelleen saatu perustettua, oli hyvä syy järjestää neljän kaupungin kvartettikilpailut. Pori, Rauma Tampere ja Turku, siinä nämä kaupungit , joiden johtavat mieskuorot mittelivät taitojaan pienryhmälaulamisessa. No, Tampereelle menivät kukkomitalit ja pytty. Maine ja kunnia jäivät Turkuun.

Keväällä Weterani Weljet laulattivat naiskuoroja Sigyn-salissa. Osa kuorolaisista osallistui Mieskuoroliiton talvipäivien purjehdukseen – järjestäjänä LY. Juha Järvisen johtama LY ja Kari Jantusen johtama Chorus Resonus pitivät ”Kevätillan tanssit” Naantalissa ja Turun Sibelius-museossa.

Ei tietystikään sovi unohtaa vappulauluja Taidemuseon edessä. Rännänsekaista vettä tuli aivan riittävästi. Rohkeita turkulaisia oli tullut paikalle kuulolle yllättävän paljon. Hienoa!

Eikä kesäkään ollut lauluja paitsi. Kesäkuussa tehtiin matkakonsertti – kaikki laulajat vanhimmasta nuorimpaan, Seilin saarelle. Siellä tutustuttiin juhlivaan Yliopiston tutkimuslaitokseen ja pidettiin kirkkokonsertti iän patinoimassa kirkossa. Hieno kokemus.

Hermannit kävivät vielä kesäkuussa viihdyttämässä Kakskerta-päivillä.

Kuvassa kuoron virallinen halaaja, Martti Salonen, pyytää halauslupaa. Halauksen kohde, rouva Männistö, ei vielä tiedä, mitä tuleman pitää. Pekka Salminen on valmiina johtamaan ”Hän kulkevi kuin yli kukkien.”

Lisäksi Hermannit olivat mukana ennen syyskauden varsinaista alkua Henrikinkirkon messussa Kristina Raudasen johdolla. 

Ei tietenkään sovi unohtaa, että kevään aikana on harjoiteltu Kullervoa yhdessä Naskaleiden kanssa. Tämän suurteoksen esitykset ovat tulossa itsenäisyyspäivän aikoihin, ensin Turussa 5.12. ja sitten Helsingissä 7.12.

Ennakkoon voidaan todeta, että elokuussa toiminta on aloitettu kovalla innolla.On osallistuttu turkulaisten kuorojen kanssa onnistuneesti kansanomaisesti sanottuna ”kapakkakierrokseen”. Kierros aloitettiin yhteisesiintymisellä kirkon portailta.

Ja nyt kesän pölyt on puhallettu Kullervo-nuottien päältä. Harjoitukset jatkuvat.Syyskuun aikana on Turun pääkirjastossa Laulun Ystävien 100-vuotisnäyttely – näyttely, johon kannattaa tutustua.

Kaatuneitten Omaisten Liitto ry:n Hengelliset ja kulttuuripäivät vietettiin 6.–7. syyskuuta Turussa. Tilaisuudessa kuoro oli mukana.

Kaikki tämä on tapahtunut 14.9.2014 mennessä.

Mitä on vielä edessäpäin?

Lokakuussa, 3.10. julkaistaan kuorosta tehty juhlajulkaisu Kirjamessujen yhteydessä. 10.10. tanssitaan Sata-lasissa teemalla Soinnun tahdittamana, solistina Matti Salminen, VPK:n salissa. Weteranit osallistuvat heti seuraavana päivänä Helsingissä Seniorimieskuorojen tapahtumaan Kristina Raudasen johdolla. Ja luettelomaisesti vielä loppuvuoteen liittyvät kirkkokonsertti diakoniatyön hyväksi, Kullervo-konsertit, Turun kaupungin itsenäisyyspäiväkonsertti ja kaikki jouluun liittyvät perinteiset konsertit ja tapahtumat. Eipä ole tekemisen puutetta – ainakaan Mieskuoro Laulun Ystävissä.

Ja se Juhlakaaren toinen pää. Se ulottuu vuodelle 2015 maaliskuuhun, jolloin ovat ne oikeat juhlallisuudet konserttien ja illallisten saattelemana. Silloin esitetään mm. juhlavuotemme suojelijan, tasavallan presidentin puolison Jenni Haukon runoihin perustuva juhlateos “Sinä kuulet sen soiton”, johon sävelkuvat on kirjannut LY:n taiteelisena johtajana toiminut Timo Lehtovaara.Turussa, 14.9.2014

@Herkko Rautakorpi