Jaakko Hirvelä, In Memoriam

Synt. 20.9.1945, kuoli 14.9.2014

Jaakko Hirvelä oli Laulaja isolla L:llä ja Ystävä isolla Y:llä. Hän oli LY, Laulun Ystävä. Jo nuorena teini-ikäisenä hän oli mukana kirkkokuorossa laulaen toista bassoa, stemmaa, jota vaali puhtaana koko ikänsä.30-vuotiaana hän liittyi Laulun Ystäviin parinkymmenen muun laulajaveljen kanssa. Tämä joukko muodosti kuoron selkärangan vuosiksi eteenpäin. 

Heti liityttyään LY:iin valittiin Jaska kuoron sihteeriksi, jota virkaa hoiti vuosikymmenen. Heti sihteerikautensa aluksi sai hän tehtäväksi organisoida Turussa pidettävän Madetojakilpailun järjestelyt. Kuoron puheenjohtaja Kyösti Anias oli jo silloin sairas, joten Jaskan vastuulle jäi tämän valtakunnallisen tapahtuman organisointi ja läpivienti. Kilpailu ja juhlat onnistuivat loistavasti ja saivat kiitosta osakseen.

1980-luku oli kuorolle voimakasta rakentamisen kautta niin fyysisesti kuin henkisesti. Kunnostettiin talkoilla laulutalo ja rakennettiin uutta ohjelmistoa uusien dynaamisten johtajien johdolla. Kaikkien katseet oli suunnattu eteenpäin, tulevaisuuteen. Silloin oli kuorolle tärkeätä, että hallinnossa oli jämerä sihteeri, joka hoiti kuoron arkirutiinin. Hän johti monta eri projektia joista mainittakoon Toronton matkan matkanjohtajuus.

1990 luvun vaihteessa hän joutui siirtymään Helsinkiin työpaikkansa, Postipankin, järjestelyjen myötä. Sillä hän liittyi Laulu Miehiin, jossa lauloi useita vuosia. Oli myös mukana Helsingin NMKYn kuoron toiminnassa. Aktiivisena järjestöihmisenä hänet valittiin Suomen Mieskuoroliiton puheenjohtajaksi, jota tointa hoiti useita vuosia. Jätettyään puheenjohtajan tehtävät kutsuttiin hänet Suomen Mieskuoroliiton Kunniapuheenjohtajaksi.

Jäätyään eläkkeelle pankista muutti hän takaisin kotiinsa Lukoilantielle, jossa vaimonsa Raili oli asunut koko Jaskan Helsingin komennuksen ajan. Kerran Laulun Ystävä, aina Laulun Ystävä päti myös Jaskaan, sillä hän palasi tutulle paikalleen LY:n riviin. Eläkeläiselle jäi myös aikaa toimia aktiivisesti kuoron seniorikuorossa Weterani Weljissä sekä Sotaveteraanikuorossa. Jaakko Hirvelä ja rouvansa Raili ovat olleet yksiä kuoron aktiivisimpia jäseniä tahoillaan vuosikyymmenten ajan.

Nyt on Jaskan tuoli tyhjä. Laulajaveli on poissa.

Kaipauksella, laulajaveljesi.

@Leonard Lindberg

Muisto

Olin Suomen Mieskuoroliiton hallituksen jäsen silloin, kun liiton hallitus päätti kutsua Jaakko Hirvelän kunniapuheenjohtajakseen. Kun päätös asiasta oli tehty, turkulaisena minulle annettiin kaksi tärkeää tehtävää: minun piti pitää huoli, että hänet saadaan Lahteen, jossa liitolla oli 60-vuotisjuhlansa keväällä 2003 ja että tieto hänen valinnastaan ei pääse vuotamaan tulevan kunniapuheenjohtajan korviin. Tässä tarvittiin myös vaimoni Inkerin mukanaoloa Hirvelöiden automatkalla Lahteen, mutta molemmat tehtävät onnistuivat.

Liittokokouksessa puheenjohtaja ilmoitti, että tällä kertaa kokous valitsee myös kunniapuheenjohtajan. Tulen aina muistamaan Jaskan hämmästyneen, suorastaan epäuskoisen ilmeen, kun hän tajusi tämän kunniapuheenjohtajuuden tulevan juuri hänelle. Liitollahan ei tarvitse sääntöjen mukaan olla kunniapuheenjohtajaa, vaan sellainen voidaan valita, jos siltä tuntuu ja sopiva ehdokas on löytynyt.

Rauhallista lepoa toivottaen

@Hannu Merikallio