Mitä tekemistä Hj Nortamolla on Mieskuoro Laulun Ystävien kanssa?

Mieskuoroliiton kunniapuheenjohtaja Jaakko Hirvelä.

Nopeimmat vastaavat – musiikki. Totta on, että LY muiden kuorojen tapaan on laulanut Nortamon lauluja, jos ei konserteissa, niin sitten karonkkailloissa. Mutta tässä on vain puoli totuutta. Wikipedia kertoo tästä oppineesta miehestä seuraavaa: Frans Hjalmar Nortamo 13. 6.1860–30.11.1931), alun perin Nordling, kirjailijanimeltään Hj. Nortamo oli raumalainen murrekirjailija, professori ja lääkäri. Hänet tunnetaan Rauman murteella kirjoitetuista kertomuksista, “raumalaisista jaarituksista”.

Seuraavat muistelot ovat Mieskuoroliiton kunniapuheenjohtaja Jaakko Hirvelän (laulajana LY:ssä ja myös Laulu-Miehissä) kertomaa.

Hj Nortamo ja LY

Hj Nortamo

LY piti konsertin Porin teatteritalossa 20.11.1926. 12 laulua ja kaksi solistia. Ilmari Kalkkinen johti. Veljeskuoromme Laulu-Miesten seniorikuoro Urisevien Ukkojen kokouksessa helmikuussa 1973 Immu Kalkkinen luki kirjailija Nortamon hänelle lähettämän, Porissa 29.11.1926 päivätyn kirjeen:

”Veli Kalkkinen. – Oikein minua hävettää kuin nyt vasta pyydän sinua Laulun Ystäville esittämään kiitokseni suuresta ystävyydestä, jota kuoro minulle osoitti lähettämällä kimpun ihania ruusuja nimipäivänäni, ja osakseni tulleesta kunniasta, kun minut otettiin kuoron jäseneksi. Kuoro tahtoi tietenkin tällä päätöksellään antaa tunnustuksen kirjalliselle toiminnalleni, ja on se näin ollen minulle yhtä kallis ja yllättävä.

Niin etevän ja taiteellisesti korkealla tasolla olevan kuoron hyväksi on ilo toimia, ja koska olen ylpeä sen jäsenyydestä, aion juhlatilaisuuksissa kuoron merkkiä takkini pieluksessa kantaa. Tämän kaiken olisin tahtonut muistorikkaassa lauantai-illassa 20.11. julkilausua, mutta koska juhlahumu, kun se olisi ollut sanottava, kävi jo niin korkeaksi, ettei sanojani olisi kuultu, esitän kiitokseni kuorolle sinun kauttasi. Toivon sinun tekevän sen pontevasti ja samalla onnitteluni kuoron loistavasta esiintymisestä.

Voi hyvin, kasva ja kukoista kuin ruusu herran yrttitarhassa.

Tuus Hjalmar Nordling.”

Kyseessä on siis raumlaisten jaaritusten ja monien muiden murrejuttujen kirjoittaja. Tämän saman asian kertoo LY:n ensimmäisen historiankirjan kirjoittaja, Sakari Lehtonen (Kertomus Mieskuoro Laulun Ystävien toiminnasta ajalta 1914–1949, s.39):

Se toinen puoli totuudesta: Hj Nortamo on kutsuttu Mieskuoro Laulun Ystävien jäseneksi. Noihin aikoihin oli Mieskuoro Laulun Ystävät jo yli kymmenvuotias ja menestystä saanut kuoro.

Kuva 1: Kuoro koko komeudessaan vuonna 1927 Turun Soitannollisen Seuran kanssa. Immu Kalkkisen valmentama kuoro esiintyi Akatemiatalossa johtajana professori Robert Kajanus.
Kuva 2: Vuodelta 1929, jolloin kuoro teki konserttimatkan Helsinkiin. Heikki Klemetti kehui kuoroa ylevin sanoin.

@Herkko Rautakorpi