Mieskuoro Laulun Ystävien ylistystä vapulle ja keväälle

Turkulaisille vapunviettoperinne on tullut tutuksi 1800-luvun alusta saakka. Lippuja heilutellen marssittiin  Maj-kentällä, josta siirryttiin Wastmäen seutuville. Kupittaakin oli tuttu vapunviettopaikka. Näillä marsseilla ei Mieskuoro Laulun Ystävät ollut mukana. Todistettavasti kuoro on aloittanut vappulaulamiset 1910-luvun lopulla Petreliuksen puistossa. Sieltä siirryttiin torin reunalle vanhan yliopiston portaille 1920-luvun alussa. Laulupaikka vaihtui, johtajat vaihtuivat ja miehet myös.

Jotkut ”viisaat” suuressa ymmärtämättömyydessään tekivät päätöksen, että tämä kaunis hotellirakennus Phoenix on purettava. Voihan olla, että vuosien saatossa tämä rakennus olisi vajonnut kuuluisaan turkulaiseen saveen. Oli löydettävä uusi laulunäytön paikka; ehkäpä ajatuksella – taidemuseota ei pureta. Siispä siirryttiin taidemuseon alamuurin eteen vappulauluja laulamaan. 

Kalkkinen, Muraja, Kärkkäinen, Soini, Solasaari, Viljanen – kaikki armottoman taitavia johtajia – virittivät kuoron vappuaamusta huolimatta kertomaan leivosista, jotka taivahalla leikkiä lyövät. Joku laulaja, nimeä mainitsematta (nimimerkki HvE), ehdotti, että kuoro siirtyisi taidemuseon portaille. Ja siitä sitä vappua on julistettu parin vuosikymmenen ajan. Poikkeuksena oli vappu, jolloin museo oli paketissa. Silloin oli siirryttävä läheiselle rinteelle lauluja laulamaan. Mukaan otettiin juontajia, jotka omilla ajatuksillaan ovat hämmentäneet ”vappuista soppaa.”

Ei päästy portaille, oli laulettava rinteellä! Märt Krell johti. Kokkonen, Salminen (vappulaulutilaisuuden ammattilainen), Kortekangas, Krell, Honkanen ja Lehtovaara – nuorempi johtajapolvi – onkin johtanut kuoron serenadien,  juoma-, kevät- ja isänmaallisten laulujen kautta kevääseen ja kesään aina vaan uudelleen ja uudelleen.

Yleisöstä on pidetty tarkkaa kirjanpitoa. Parhaimmillaan paikalla on ollut 354 aikuista ja loput alaikäisiä. Joku vanhempi laulaja on kertonut, että yleensä Turun vapputilaisuudessa paistaa aurinko. Mutta on sitä joskus laulettu karvalakit päässä, sama kertoja toteaa. Miten käy tänä vappuna, vuonna 2013, kun Mieskuoro Laulun Ystävät virittää taidemuseon portailla vappuaamuna kuoron laululliseen tervehdykseen kello 11.00? Tarvitaanko karvalakkia?

Pekka Salminen eturivissä tummassa takissa hartaimman näköisenä. Hän johtaa tänäkin vuonna. Missä ensi vuonna? Ei ole varmaa tietoa – olisikohan Vähätori? On kuulunut sellaistakin, että osa laulujoukosta jalkautuu laulamaan vapusta ja muustakin joen rannalla sijaitseviin vappusiman maistelupaikkoihin. Saas nähdä!

@Herkko Rautakorpi